Stippen zetten zoals de aboriginals!

November 3, 2016

Dotpainting (schilderen in stippen) is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aboriginals.

 

Gebeurde dit oorspronkelijk op rotsen, boomschors, personen of in het zand, vanaf het midden van de twintigste eeuw heeft deze kunstvorm een nieuwe impuls gekregen doordat men gebruik ging maken van moderne middelen zoals acrylverf en doek.

 

Dotpainting wordt gebruikt om een verhaal te vertellen. Dit verhaal kan zijn oorsprong vinden in oude mythologische tijden, het heden of de toekomst, samenvallend in de droomtijd, het bijzondere en voor de westerse mens uiterst moeilijk te begrijpen tijdconcept van de Aboriginals.

Met behulp van een stokje, een takje van een boom of zelfs een satéprikker wordt de verf op de ondergrond aangebracht, nadat de omtrek van de afbeeldingen van het verhaal in ruwe schetsen is ingetekend. Er worden veel symbolen gebruikt. Een cirkel duidt meestal een overnachtingsplaats aan. De letter U duidt op een mens. Is er een speer geschilderd naast deze U, dan betreft het een man, is er een graafstok naast afgebeeld, dan betreft het een vrouw. De trektochten van mensen en dieren worden door lange lijnen weergegeven. De betekenis van een schilderij is het eigendom van de schilder. Slechts hij of zij kan het verhaal vertellen.

 

 

Nadat ik de film "down to earth "had gezien was ik zo geraakt door de earth keepers dat ik hier graag een workshop over wilde schrijven. 

Na een  rustgevende meditatie, waarin je je ontspant en dicht bij jezelf komt wordt er intuitief "uitgestippeld" . Zonder te denken zonder oordeel je onderbewuste stippen laten zetten.

Dit geeft inzicht en verdieping.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

December 29, 2017

November 7, 2017

October 17, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags