top of page

Stippen zetten zoals de aboriginals!


Uitvogelen dots

Dotpainting (schilderen in stippen) is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aboriginals.

Gebeurde dit oorspronkelijk op rotsen, boomschors, personen of in het zand, vanaf het midden van de twintigste eeuw heeft deze kunstvorm een nieuwe impuls gekregen doordat men gebruik ging maken van moderne middelen zoals acrylverf en doek.

Dotpainting wordt gebruikt om een verhaal te vertellen. Dit verhaal kan zijn oorsprong vinden in oude mythologische tijden, het heden of de toekomst, samenvallend in de droomtijd, het bijzondere en voor de westerse mens uiterst moeilijk te begrijpen tijdconcept van de Aboriginals.

Met behulp van een stokje, een takje van een boom of zelfs een satéprikker wordt de verf op de ondergrond aangebracht, nadat de omtrek van de afbeeldingen van het verhaal in ruwe schetsen is ingetekend. Er worden veel symbolen gebruikt. Een cirkel duidt meestal een overnachtingsplaats aan. De letter U duidt op een mens. Is er een speer geschilderd naast deze U, dan betreft het een man, is er een graafstok naast afgebeeld, dan betreft het een vrouw. De trektochten van mensen en dieren worden door lange lijnen weergegeven. De betekenis van een schilderij is het eigendom van de schilder. Slechts hij of zij kan het verhaal vertellen.

Nadat ik de film "down to earth "had gezien was ik zo geraakt door de earth keepers dat ik hier graag een workshop over wilde schrijven.

Na een rustgevende meditatie, waarin je je ontspant en dicht bij jezelf komt wordt er intuitief "uitgestippeld" . Zonder te denken zonder oordeel je onderbewuste stippen laten zetten.

Dit geeft inzicht en verdieping.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page