top of page

Slaat jou weegschaal ook door naar "geven"?

Slaat jouw "geven en ontvangen weegschaal "ook door?

Harkers

Mensen die alleen komen halen en niets brengen noem ik harkers. Ze harken bij mij weg wat ze nodig hebben; aandacht, advies, liefde. Hebben zij wel in de gaten hoe dit voor de ander is?

Of is het zo dat ze niet veel in huis hebben om terug te geven? Hoe dan ook de balans klopt niet.

Mijn rechtvaardigheidsgevoel komt in het geding. Heel mijn systeem ervaart "dit is niet eerlijk" ik zie in gedachten ook echt een doorgeslagen weegschaal. Stel dat die ander inderdaad niet zo veel te geven heeft? Gaat het dan om dankbaarheid? Of dat die ander erkent dat die meer neemt als geeft?

Beide gevoelens spelen mee. Waar het uiteindelijk om draait is dat ik zelf verantwoordelijk ben om de balans te bewaken. Ingrijpen voor de weegschaal doorslaat!

Tegenover mijn allergie "het harken" staat natuurlijk lijnrecht dat ik zelf te veel (aan)biedt.

Uiteindelijk kan ik die ander niet kwalijk nemen dat hij of zijn niet zoveel in huis heeft om aan te bieden. Klinkt dit heel arrogant? A fijn zo voelt het wel voor mij in ieder geval wel.

Energiepeil

Belangrijk in deze is; zorg eerst goed voor jezelf. Om je energie op peil te houden moet je jezelf goed voeden, is er nog wat over dan kun je dat weggeven. Dit kan ik redelijk toepassen in het contact met volwassene maar met je kinderen? Dit schrijvende bedenk ik me, dat ik ook daar veel "aanbiedt" ze kunnen zelf ook veel en hebben uiteindelijk ook hun eigen pad te gaan. Als ik doorschiet voel ik een onrechtvaardigheidsgevoel, zo van "stank voor dank".

Als ik verder kijk, zoals in de lijn van mijn beide ouders, in hun patroon. Dan bemerk ik dat zij beide "brengers" zijn en goed kunnen delen. Dit is interessant.

Ontvangen

Als mijn weegschaal doorslaat naar "geven" dan heb ik dus zelf moeite met ontvangen.

Bij mensen waarvan ik denk "wauw, die hebben veel te bieden" moet ik er vaak voor betalen. dit bedoel ik in de letterlijke zin, vaak zijn dit therapeuten of genezers.

Gelukkig heb ik ook andere liefdevolle contacten. Bij sommige moet ik niet alleen mijn "verzendantenne" aanzetten maar ook de "ontvangstschotel". Allereerst omdat het dan binnen kan komen maar ook dat het vaak op een andere manier wordt gegeven. Op fysiek niveau voel ik dat de voorkant van mijn hart staat voor geven en de achterkant voor ontvangen.

Ik voel in mijn lijf dat de voorkant stroomt en de achterkant niet goed openstaat. Dit voelt ook als angst, angst om iets vervelends te ontvangen.

Begin ik dit artikel over mijn moeite met harkers, eindig ik hier dat ik het zelf lastig vind om te ontvangen. Zo breng ik zelf mijn weegschaal uit balans. Blijkbaar zit er dus angst op het ontvangen. Maar als de ontvangstschotel dicht zit, komen mooie liefdevolle zendingen ook niet binnen!

Geven voelt veel veiliger. Wat mij helpt is om naar die pijnlijke plek (fysiek achter op mijn rug) toe te ademen. Door blijven ademen met mijn focus op die plek en dat de angst er mag zijn.

Dit lichaamswerk werkt helend. Het zo op papier zetten, werkt inzichtelijk. Patronen uit tekenen spreekt letterlijk tot de verbeelding en werkt enorm verhelderend (kunstzinnig werk).

Door dit te delen hoop ik anderen die hetzelfde ervaren te helpen. Het voelt prettig om dit te geven, dus voel je vrij dit naar binnen te harken !

Els Dikmans,

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page